De Aardglobe - Achterhoeks Planetarium

Ga naar de inhoud
Aardglobe
De aardglobe is mogelijk uniek in de wereld. U neemt plaats in een grote bol waarin plaats is voor ongeveer 10 volwassenen of 15 kinderen (afhankelijk van het postuur).
Op de wand rondom u ziet de wereldkaart geschilderd en in de wand zijn 2844 gaatjes geboord van 0,5 tot 9 mm.
 
Het bijbehorende verhaal heeft Olthof op CD gezet. In dat verhaal vertelt hij enthousiast en 'op z'n Toldieks' over de wonderen der aarde en wanneer daarna het licht uitgaat, maakt het zicht op de aarde plaats voor een kraakheldere sterrenhemel zoals deze te zien is vanaf 52 graden noorderbreedte en met zicht op de noordelijke sterrenhemel.
 
En dan begint Henk zijn verhaal:
"Wij zitten nou met elkaar in een wereldbol, dat had u natuurlijk al wel gezien hè? Dit is een wereldbol van 5 meter in doorsnede en dit is wel de grootste van Europa. (...)
Dit is tevens een planetarium. Planetarium wil eigenlijk niks anders zeggen (dan) een nagebootste sterrenhemel."
 
Met verschillende vernuftige technieken kunnen allerlei hemelverschijnselen getoond worden: de loop van de sterren en planeten, onweer, het noorderlicht, kometen, meteorieten. En als het geheel donker is, zien we zelfs de Melkweg.
 
De bol maakt één volledige omwenteling in twee minuten zodat u het 24-uurs verloop van de sterrenhemel in twee minuten tijd kan waarnemen. (Olthof: "Anders dan zou de voorstelling een beetje te lang duren".) 

Omdat het plateau waarop u zit, een halve slag kan draaien, ziet u de hele noordelijke sterrenhemel aan u voorbij gaan.
Terug naar de inhoud