Henk Olthof was een bevlogen bewonderaar van al het moois in de omgeving, een man met veel interesse in de sterrenhemel boven Toldijk, een man die zijn creativiteit de vrije loop liet en die niet stil kon zitten. Niet om in zijn omgeving te koop te lopen met zijn kennis en kunde, maar vanuit een innerlijke drang realiseerde hij aan de Hoogstraat zijn 'hemel op aarde'.
Zeker in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw moet de nachtelijke hemel aan de Hoogstraat schitterend zijn geweest; de lichtvervuiling was nog geen spelbreker. Wellicht heeft die overweldigende avondhemel Henk doen besluiten zich te gaan verdiepen in de voor velen onbekende wereld van sterren en planeten.
Vijfendertig jaar lang genoot hij op zijn achtererf van zijn, zoals hij het zelf noemde, uit de hand gelopen hobby. Vaak was hij door de week na zijn werk te vinden in de werkplaats of achter op het erf, druk bezig met de bouw van zijn 'astronomische kunstwerken'. 's Avonds na het journaal verdiepte hij zich in de astronomie of bedacht hij weer een nieuw bouwwerk of instrument om een astronomisch principe met behulp van zoals hij het zelf noemde 'eenvoudige materialen' (hout, ijzer en staalstaven) begrijpelijk te maken. En de zaterdag was natuurlijk de uitgelezen dag in de week om wat langer achtereen aan zijn scheppingen te werken.
Vanaf de zomer van 1988, toen Henk benaderd werd om de deelnemers van het Achterhoekse fietsevenement "Fiets de boer op" toe te laten op zijn achtererf, bezochten duizenden mensen uit de regio en van ver daarbuiten het Achterhoeks Planetarium. En niet in de laatste plaats om de boeiende en humoristische manier waarop Henk moeilijke principes van het universum op een begrijpelijke manier wist duidelijk te maken.
Kort na zijn huwelijk moet Henk aan het bouwen geslagen zijn, want vijf jaar na zijn trouwdag voltooide hij zijn 33cm-spiegeltelescoop. Het eerste bouwwerk was af! Vanaf 1977 kon hij in zijn achtertuin door zijn zelfgebouwde telescoop naar de sterren kijken. De kijker, die afhankelijk van het te gebruiken oculair maximaal 300 keer vergroot, was een technisch hoogstandje dat in die tijd landelijk respect afdwong bij amateurastronomen. In 1985 werd de telescoop in het verenigingsblad van de landelijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde uitvoerig besproken.
Henk raakte steeds meer in de ban van de verschijnselen aan het firmament. Hij liet zijn creativiteit de vrije hand met als gevolg dat vele opmerkelijke bouwwerken en instrumenten volgden. En tijdens zijn speurtocht in de bibliotheek van Zutphen kwam hij in de boeken daarbij ook nog eens een aantal bijzondere bouwwerken tegen, zoals de Eiffeltoren en het Atomium. Dat zette hem ertoe om 'tussendoor' deze gebouwen op de schaal 1:60 na te bouwen en tussen zijn astronomische kunstwerken te zetten. Zo ontstond uiteindelijk de wonderlijke wereld van sterren, planeten en beroemde bouwwerken aan de Hoogstraat. Tot zijn overlijden in 2010 bleef hij bezig met bouwen. Als het leven hem langer gegund zou zijn geweest, zouden er ongetwijfeld nog een aantal uitzonderlijke scheppingen op zijn erf verrezen zijn.
Met zijn overlijden kwamen de raderen op het planetariumterrein tot stilstand. Het levenswerk van Henk dreigde, zoals hij het zelf vlak voor zijn overlijden nog verwoordde, te verdwijnen zoals het gekomen was. Tot in 2011 de Stichting Achterhoeks Planetarium Olthof werd opgericht. Kort daarna konden geïnteresseerden weer genieten van de bouwwerken en instrumenten op het achtererf aan de Hoogstraat.