Wie zijn wij bij het AchterhoeksPlanetarium. - Achterhoeks Planetarium

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wie onder de toegangspoort van het Achterhoeks Planetarium aan de Hoogstraat in het buitengebied van Toldijk doorloopt, begint aan een reis over de aarde, door de tijd, naar verleden en toekomst, naar sterren en planeten.
Het is het levenswerk van Henk Olthof, een gepassioneerd amateurastronoom. In ruim 35 jaar bouwde hij in zijn vrije tijd een indrukwekkende reeks astronomische instrumenten.
Eén jaar na zijn overlijden hebben vrijwilligers samen met de familie het initiatief genomen om een stichting op te richten met als doel het levenswerk van Henk Olthof voor de toekomst te behouden.
Zijn leven lang bouwde Henk Olthof in zijn achtertuin aan een aantal astronomische bouwwerken en instrumenten, waarmee op een heldere manier inzicht wordt gegeven in de elementaire sterrenkunde. Dit alles vóór het digitale tijdperk, waardoor een wonderlijke bouwdoos ontstond van stalen stiften, houten raderen, ijzerwerk en elektronica uit de vorige eeuw. Op het terrein zijn een aantal planetaria te vinden. Opstellingen die een bewegende, ruimtelijke of geprojecteerde voorstelling van de sterrenhemel met de zon, planeten en sterren geven. Samen met de zelfgebouwde Newtontelescoop en een aantal andere instrumenten worden de beginselen van de wereld van sterren en planeten uitgelegd. Op zijn erf, tussen zijn astronomische scheppingen, bouwde Henk Olthof ook nog eens een aantal beroemde gebouwen na op een schaal van 1 op 60.

Lange tijd waren de bouwwerken op het achtererf zijn domein, niet bestemd voor bezoekers. Maar vanaf augustus 1988, na zijn allereerste rondleiding in het kader van de jaarlijkse recreatieve fietstocht rond Toldijk "Fiets de boer op", stelde hij zijn erf open voor bezoekers. Het Achterhoeks Planetarium zag het levenslicht.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu